• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

In het komende seizoen verzorgen vier predikanten een viertal avonden over enkele van de Tien Woorden of Geboden. We komen deze tegen als fundamentele leidraad in het Oude testament, maar verouderd zijn die geboden allerminst. Ze vertellen ons veel meer dan ‘wat wel en niet mag’. 

Ze leggen diep menselijke verlangens en neigingen bloot, gaan in op de omgang tussen mensen onderling en vertellen ons van Godswege over het goede leven. Hoe ziet dat eruit? 

De geboden die besproken zullen worden zijn het eerste (Vereer naast God geen andere goden), het tweede (Maak geen godenbeelden), het vijfde (Eer vader en moeder) en het tiende gebod (Gij zult niet begeren). Dit raakt aan grote thema’s die vandaag de dag actueel en spannend zijn. 

Zo raakt het eerste gebod aan het unieke van het christelijk geloof. Dit unieke staat onder spanning omdat er vele andere levensovertuigingen en godsdiensten naast elkaar worden geplaatst.
Het tweede gebod raakt aan de (soms veel te lieve) beelden van God die we in ons gezamenlijk en persoonlijk geloofsleven met ons meedragen.
Het vijfde gebod raakt aan de moeite die wij (in onze samenleving) hebben met gezag en autoriteit.
Het tiende gebod betreft actuele vragen rondom begeerte. 

We geloven dat bezinning en gesprek rondom deze thema’s van groot belang is. We zullen merken dat het bespreken hiervan best ingewikkeld kan zijn en dat pasklare antwoorden niet zomaar beschikbaar zijn. Tegelijk hebben we de overtuiging dat we vanuit de  schriften – en op deze avonden in het bijzonder: vanuit deze Geboden – een onmisbare en wezenlijke stem kunnen laten klinken.

Van harte welkom om deze avonden te bezoeken en bij te dragen in het gesprek. De opbouw van de avonden is steeds als volgt:
19.30 – zaal open, toegang vrij
20.00 – opening
20.05 – lezing
20.50 – pauze
21.10 – vragenbespreking
22.00 – sluiting

De plaats van samenkomst is kerkgebouw De Morgenster, Sterrenlaan 1.
Opgave vooraf is niet noodzakelijk, net zo min als voorbereiding.


Avond 1 [5 oktober ‘22] Goden van deze eeuw
Over het 1gebod, ds Lucas van der Veen

Christelijke geloofsuitspraken worden meer en meer als een probleem ervaren. Niet-christenen geven aan dat ze moeite hebben met onze waarheidsclaims. Christenen, zeker die van een jongere generatie, durven nog wel te zeggen ‘ik geloof’, maar niet ‘dit zou iedereen moeten geloven’. God is richting zijn volk heel duidelijk: ‘Ik ben de Enige. Geef Mij alle eer. Ieder moet Mij eren.’ Hoe doen we dat in deze tijd in deze snel veranderende wereld? Het is volstrekt niet vanzelfsprekend om ook maar een god de eer te geven in onze
samenleving. Ondertussen wijden we ons allemaal wel toe aan één of meerdere afgoden die we natuurlijk niet zo noemen. Hoe neutraal is het om bijvoorbeeld je voorspoed, je volk of jezelf te verheerlijken? Afgoderij in de Bijbel raakt rechtstreeks aan ons leven vandaag waarin we Jezus willen navolgen.


Avond 2 [24 november ‘22] Jouw God, mijn God?
Over het 2gebod, ds Egbert Brink

Diep in ons huist een fabriek waarin wij beelden van God creëren (Calvijn). Maar doen wij met die voorstellingen de levende God ook recht? Bijvoorbeeld als Hij wordt voorgesteld als een altijd begripvolle vader die de armen om je heen slaat en op schoot neemt. Of als Hij wordt voorgesteld als de hoogste Rechter  die je op grote afstand houdt. Godsvoorstellingen kunnen diepe invloed hebben. In de Bijbel worden verschillende beelden van God gegeven. Hij is onnoemelijk veelzijdig als een schitterende diamant. 
Hij wordt vergeleken met een vader, een moeder, maar ook met een krijgsheer, een adelaar, een rots, een verterend vuur, een leeuwin of berin, een herder, een pottenbakker… etc. Hoe gaan wij met deze voorstellingen om? En is er ruimte om nog steeds nieuwe beelden van God te ontwikkelen? Of zouden wij ‘de beelden van de leken’ nog steeds moeten afwijzen?
 


Avond 3 [15 februari ‘23] Ons autoriteitsprobleem
Over het 5gebod, ds Willem Maarten Dekker

Het vijfde gebod zegt: ‘Eer uw vader en moeder’. Vanouds heeft de kerk gezegd dat dit gebod niet alleen van toepassing op het gezin, in de relatie tussen ouders en kinderen, maar ook op de school, de kerk, de staat. Zonder ordening, zonder gezagsstructuur kunnen we niet. Kinderen moesten hun vader gehoorzamen, burgers de politieagent, scholieren de leerkracht, gelovigen het kerkelijk ambt, en ook de ambtsdragers van de staat (Tweede Kamerleden en ministers, enz.) hadden gezag. Al deze autoriteiten staan echter onder druk. Al geruime tijd hebben we in onze samenleving te maken met een autoriteitsprobleem: de vaderfiguur ontbreekt of wordt niet meer zo gerespecteerd. Anderzijds klinkt ook geregeld de roep om een ‘sterke man’ die de problemen voor ons oplost. Wat is hier aan de hand? Hoe kan het christelijk geloof ons helpen om toe te groeien naar een nieuwe vorm van autoriteit, die werkelijk heilzaam is voor iedereen?

 


Avond 4 [19 april ‘23] Gij zult niet begeren
Over het 10gebod, ds Harald Overeem

Op de laatste verdiepingsavond van dit seizoen staat het tiende gebod centraal. Eerder al bespraken we het eerste, het tweede en het vijfde gebod. Het tiende gebod snijdt de pas van onze begeerten af.
Waar de andere geboden zich richten op uiterlijke handelingen, daar raakt het laatste gebod aan het innerlijk van de mens. Begeren, we doen het allemaal. Tijdens mijn studie economie hoorde ik van het zogenoemde keeping up with the joneses – effect. Bijblijven met de families Jones omdat zij een nieuwe auto hebben, een mooie tuin hebben laten aanleggen en regelmatig in nieuwe kleding bij jou in de kerkbank aanschuiven. We leven in een cultuur van hebzucht en verlangen.
Over de actualiteit van dit laatste gebod wil ik het hebben. Wat ik daarbij probeer is om een brug te slaan van een theologie van de begeerte naar een theologie van verlangen. Ik liep eens in een drukke winkelstraat in Delft – het was opruiming – en merkte hoezeer de begeerte geprikkeld werd. Even later stapte ik een kerk binnen en alle verticale lijnen, van het glas-in-lood en de architectuur, trokken mijn verlangen naar omhoog. Dit was een andere beweging. 
Van harte welkom op deze avond op woensdag 19 april in de Morgensterkerk. Vanaf 19.30 staat de koffie klaar en we beginnen om 20.00 uur.
ds Harald Overeem