• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Schoonhoven wordt ook wel de Zilverstad genoemd en dat is niet voor niets. 
Al sinds de 14e eeuw speelt zilver een belangrijke rol in Schoonhoven en vind je er vandaag de dag nog steeds tientallen zilverateliers waar op ambachtelijke wijze zilveren sieraden, gebruiksvoorwerpen en decoratie objecten worden gemaakt.

Je hoeft daarom niet raar te staan kijken wanneer je iemand met een leren schort ziet lopen door de stad. Wist je trouwens dat Schoonhoven de enige stad is in heel Nederland met een eigen vakschool voor het opleiden van goudsmeden en zilversmeden?

Jaarlijks komen hier nieuwe studenten van over het hele land het vak leren en stage lopen in één van de vele zilverateliers in de stad. En ondanks de komst van nieuwe technologieën zoals 3D-printing zal het beroep van goudsmid en edelsmid nooit verloren gaan.
Er zijn namelijk échte handen nodig die werken met precisie en dat kan een machine niet vervangen.

René Kappers gaat ons op deze middag vertellen over dat er een groot verschil is tussen een goudsmid en een zilversmid.
Een zilversmid werkt alleen met zilver waar hij gebruiksvoorwerpen zoals zilveren vazen en bestek van maakt. In tegenstelling tot een goudsmid die juist met verschillende materialen zoals goud en zilver juwelen en sieraden maakt.
Schoonhoven heeft vanaf de 14 e eeuw meer dan duizend zelfstandige goud – en zilversmeden gehad. Een verhaal over de gestolen avondmaalbekers die na 30 jaar weer terug zijn op de plek waar zij hoorden. En hij beoordeelt ook het zilverwerk waarvan u denkt dat het waarde heeft.

Welkom in de in de Immanuëlkerk, ingang via de zijdeur. Inloop vanaf 14.00 uur, duur van de middag van 14.30 uur tot 17.00 uur.
Ons team staat weer voor u klaar met koffie/thee en limonade.

Tot ziens op de 16e,
Janny, Annie, Ton en Greet, Hannie, Henk en Sjanneke