• Coenecoop College, locatie van De Rank

  • Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

 

Hieronder de berichten met betrekking tot de uitzending van de 
familie Van der Maas (Aad, Dineke, Chris en Jos) vanuit onze wijkgemeente naar Albanië
Klik hier om naar de weblog van de fam. Van der Maas op de website bij de GZB te gaan.
Facebook-pagina Fam. Van der Maas in Albanië. Klik hier voor de Nieuwsbrieven.
Steun het werk - doneer online (actuele stand).

Er is een kort vraaggesprek opgenomen met de familie Van der Maas over hoe het hen vergaat nu zij weer (noodgedwongen) in Nederland zijn. Alhoewel zij al weer 2 maanden hier zijn, hebben veel mensen hen nog niet kunnen spreken omdat bij ons de kerkgang natuurlijk ook in deze tijd danig belemmerd is door de corona-maatregelen. Vandaar dit filmpje waarin zijn het één en ander vertellen over hun tijd in Nederland en wat zij zoal doen.

Dit filmpje is ook getoond in de kerkdienst van zondag 21 juni.

Zoals bekend is de familie Van der Maas al weer ruim 2 maanden in Nederland, na door de GZB te zijn gerepatrieerd uit Albanië. Inmiddels gaat ook Albanië weer langzaam 'open' en wordt ook zichtbaar dat de schade door de corona-crisis in Albanië zeer groot is.

Veel mensen werkten zonder contract en zijn nu werkloos. Zij hebben geen geld om in hun dagelijkse behoeften te voorzien. En dit heeft weer gevolgen voor de middenstand (restaurants, winkeliers, etc) waardoor ook zij in de problemen komen.

Aad van der Maas zou maart jl. naar Bosnië gaan om gesprekken te voeren over een nieuw programma van de GZB. Zijn taak om een mannengroep in een Albanees kerkje te leiden, zou daardoor een keer door een deelnemer worden overgenomen. Aad en die deelnemer hadden alles samen uitvoerig voorbereid, maar COVID-19 gooide roet in het eten. Twee dagen van tevoren gingen alle grenzen dicht, er werd een lockdown afgekondigd en alle kerkelijke bijeenkomsten werden verboden.

U heeft kunnen lezen dat de familie Van der Maas vanwege de situatie met het corona-virus door de GZB zijn 'teruggehaald' naar Nederland (ees ook dit bericht) In Albanië zijn niet veel besmettingen maar de gezondheidszorg is daar niet zoals in Nederland. Vandaar dat de familie Van der Maas, zonder hondje Lizzy, nu in een tijdelijke woning verblijft. Maar het betekent zeker geen vakantie!

Aad doet - nu noodgedwongen online - zijn werk voor de bijbelschool ISTL in Tirana: het begeleiden van studenten, lessen voorbereiden en geven, etc. Ook de begeleiding van de 12 kerken in Albanië en Kroatië en de ondersteuning van de zendingswerkers in de regio vindt nu online plaats.

In Nederland
Zoals bekend is de familie Van der Maas vanaf begin deze maand in Nederland, nadat de GZB, vanwege het Corona virus, had besloten zoveel mogelijk zendingswerkers naar Nederland terug te halen. Zij verblijven in een (tijdelijke) woonruimte aan de Marktstraat en gelukkig gaat het met iedereen goed. De jongens hebben online les (Chris doet examen) en Aad heeft nog steeds zijn werkzaamheden voor de Bijbelschool. Hij begeleidt studenten, bereidt lessen voor en geeft ook online les. Wel vanuit Nederland, maar eigenlijk niet anders dan hij vanuit Albanië zou kunnen doen in deze periode omdat de Corona-maatregelen daar veel strenger zijn dan in Nederland. 

Repatriëring familie van der Maas
Het COVID-19 virus houdt heel de wereld in haar greep. Ook Albanië ontkomt hier niet aan. Het aantal besmettingen is nog relatief laag, maar de medische zorg is er slecht. De bevolking mag enkel op vertoon van een geldig papiertje de straat op en er rijden geen auto's, bussen, taxi's e.d. Vanaf ongeveer half maart zijn de landsgrenzen gesloten.

De familie van der Maas heeft omstreeks 21 maart via de GZB de opdracht gekregen om te repatriëren. Het leek erop dat het vliegverkeer vanaf dinsdag de 24e maart pas zou stoppen, maar helaas was dit reeds vanaf 22 maart.

Koud - Warm
In de vooropleiding bij de GZB is er met Aad en Dineke gesproken over koude en warme klimaatculturen. Hoe verschillend kunnen mensen zijn?
Ze kregen toen het boekje ‘Waarom zijn wij anders?’ Daarin werd gesproken over zogenaamde “Warm-klimaat culturen” versus “Koud-klimaat culturen”. Albanië hoort duidelijk bij de eerste groep en Nederland bij de tweede. Daar staat de familie van der Maas natuurlijk niet elke dag bij stil.

Op zondag 16 februari werd er gecollecteerd voor de familie Van der Maas. Zij zijn door de GZB vanuit onze gemeente uitgezonden naar Albanië.

Aad geeft daar les op de bijbelschool (ISTL) en ondersteunt de opbouw van veelal kleine protestantse kerkjes in Albanië. Dineke geeft Engelse les aan kinderen op de naschoolse opvang voor Roma-gezinnen via de organisatie Alo!Mik.