• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Tot de dood ons scheidt? - Over het 7e gebod - ds Martin Zeeman

Komende week vindt de derde Leerhuisavond plaats met een lezing over het 7e gebod. In de NBV21 is het ‘Pleeg geen overspel’ en in de HSV lezen we ‘U zult niet echtbreken’.
Af en toe lees ik in de morgendienst een versie van de Tien Geboden die ooit door ds Henk de Jong is opgesteld. Daar klinkt het 7e gebod: "vermijd alles wat de huwelijkstrouw ondermijnt, bij het huwelijk van jezelf en van de ander". Ik vind deze verwoording getuigen van diep inzicht. Echtbreken vindt niet pas plaats wanneer een van de huwelijkspartners ‘vreemd gaat’, maar al eerder.

Collega Martin Zeeman zal zijn licht laten schijnen op dit 7e gebod. Hij schreef er al het volgende over:
‘Trouw lijkt in onze tijd onderhevig te zijn aan inflatie. Dat merken verenigingen, maatschappelijke organisaties, goede doelen, politieke partijen – en ook trouw-zijn aan de eigen kerk of gemeente is niet meer vanzelfsprekend. Misschien wel de hoogste vorm van trouw, die in het huwelijk, staat eveneens onder druk. Is monogamie nog wel houdbaar in de huidige samenleving? Zou er in de kerk niet meer ruimte en begrip moeten zijn voor zogenaamde ‘open’ of polyamoreuze relaties? Moeten we nog met onze jongeren in gesprek over trouwen of samenwonen en seks voor het huwelijk, of hoeven we hen niets meer uit te leggen? En hoe ver gaat ‘trouw tot de dood ons scheidt’?’

Van harte welkom! De Morgensterkerk is om 19.45 uur open en om 20.00 uur begint de lezing.

ds Harald Overeem

 

[ lees hier meer over de leerhuisavonden ]