• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Speculaasactie
Ook dit jaar heeft de TFC van de familie Van der Maas een speculaasactie georganiseerd. We konden u een mooi en smaakvol pakket met speculaasvariaties aanbieden van bakkerij ’t Stoepje. De pakketten zijn vanaf 19 november door u opgehaald of door ons gedistribueerd. De speculaasactie heeft het recordbedrag van € 869,- opgebracht, waarvoor onze dank en dankbaarheid.

Conferentie
Eind november heeft Aad met 14 lokale kerken uit Albanië en Kosovo een conferentie gehouden. Het doel was vooral gericht op bemoediging. Veel kerkleiders hebben kleine kerkjes op afgelegen plekken.

In de meeste gevallen gaat het om kerkjes met hooguit 30 of 40 gelovigen en er is ook geen kerkenraad of leiderschapsgroep.
Het is daarom goed om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en voor elkaar te bidden. De onderlinge afstanden tussen de kerken zijn groot. Soms wel 3 à 4 uur rijden. Lang niet iedere voorganger heeft een eigen auto, terwijl het openbaar vervoer ingewikkeld is. In Albanië en Kosovo is er bijvoorbeeld geen functionerend treinnetwerk.
Het thema van de conferentie was ‘Omgaan met Conflicten’. Helaas komen conflicten ook regelmatig voor binnen de kerken en de maatschappij. Albanezen hebben een pittig temperament en kunnen behoorlijk koppig en trots zijn. Als er eenmaal conflicten zijn ontstaan, is het daardoor moeilijk om de zaak bij te leggen.
Een professionele mediator legde uit waar conflicten aan te herkennen zijn, welke fasen zich kunnen voordoen en welke mogelijkheden er zijn om conflicten op te lossen. De directeur van de ISTL Bijbelschool legde uit hoe de Bijbel spreekt over conflicten en verzoening. Aan de hand van concrete casussen werd er geoefend met dit onderwerp. Ook was er tijd om met elkaar te bidden.

Fokusi lessen
In de afgelopen maanden zijn Fokusi lessen gegeven in de diverse kerken. Het meest recente boekje gaat over hoe christen te zijn op het werk of in de wijk. Dat is niet eenvoudig, omdat het percentage protestantse christenen in Albanië en Kosovo minder dan 0,5% is. Vaak is er dus een gevoel van eenzaamheid. Aan de andere kant zijn er ook veel kansen om met woorden en gedrag iets te laten zien van de bijbelse boodschap van Gods liefde. In Kosovo werkt de GZB samen met kerkjes in onder andere Mitrovica en Vushtrri. Deze kerken bevinden zich in de regio waar helaas nog regelmatig conflicten oplaaien tussen Serviërs en Kosovaren.

De oorlog van de jaren '90 is weliswaar voorbij, maar onderhuids zijn er nog grote spanningen. In het dorp Banjska (ongeveer 15 km van Mitrovica) was er een paar weken geleden een grote schietpartij waarbij vier doden vielen. Sommigen verdenken Rusland van het opstoken van deze conflicten. Door ingrijpen van KFOR (de vredesmacht van de NAVO) is de rust enigszins teruggekeerd. Laten we bidden voor verzoening en blijvende vrede in deze regio.

Stand van zaken fondsenwerving
Tot op heden is er in 2023 € 23.347,- toegezegd, waarvan € 20.777,- is ontvangen. De afgelopen maand was er een behoorlijke stijging in de ontvangsten door een extra bijdrage van de Hervormde Gemeente in Vriezenveen (€ 1.400), de opbrengst van de speculaasactie (€ 869) en de collecte in de Rank (€ 596).
Dank u hartelijk voor uw giften en uw gebeden om zodoende het werk van Aad van der Maas in Albanië mogelijk te maken. Helpt u ons Aad zijn werk in Albanië financieel te ondersteunen? Uw gift is hard nodig, tenminste tot juli 2025.

Betrokkenheid vanuit De Rank
Meld u aan voor een heerlijk 5-gangen sponsordiner, geserveerd in een gezellige huiskamer. Laat u culinair verrassen en steun hiermee het werk van Aad van der Maas. De kosten hiervan zijn € 25,- per persoon (meer geven mag altijd!). Het minimale aantal gasten is 10 personen en per diner zijn maximaal 14 personen welkom. Een leuke suggestie om een keer met vrienden, familie, collega’s te beleven. Voor meer informatie bel of mail Heleen Zandbergen, 06-27544707 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Tonny Twigt, 0182-611102 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Een gift voor de familie Van der Maas kunt u ook rechtstreeks overmaken naar de GZB op rekeningnummer: NL91 INGB 0690 7624 45 t.n.v. GZB Driebergen, o.v.v. TFC Aad en Dineke van der Maas.
Hoewel vaste gevers de basis vormen van de giften, is het zeker mogelijk om uw losse gift over te maken op bovenstaand rekeningnummer. Het is ook mogelijk om maandelijks een gift over te maken. Wij kunnen uw gift, welk bedrag dan ook, zeer goed gebruiken.
Kijk hier op de website hoe u kunt geven.

de Thuisfrontcommissie [ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ]