• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Herderlijke blog - sep 2014 PDF Print E-mail
Geschreven door Ds. Menno Zandbergen   
vrijdag, 05 september 2014 18:29

(On)bekend maakt (on)bemind
We leven in roerige tijden. Oorlog en berichten van oorlog komen dagelijks binnen via het nieuws en de social media. Ik merk dat onze samenleving steeds meer in ‘wij’ en ‘zij’ wordt verdeeld. ‘Zij’ zijn de vijand. ‘Wij’ doen alles goed. 
Zolang die akelige vijand op afstand blijft, gaat het nog. Maar radicale geluiden horen we ook in Nederland. Haatzaaiende demonstraties vinden ook in Nederlandse steden plaats. 

Soms meent men dat onbekend onbemind maakt. Vaak is dat ook zo. De oplossing is niet dat je alleen maar gaat kennismaken. Want het kan zijn dat je dingen tegenkomt die je niet aanstaan. Daar heeft de kerk ervaring mee. De verdeeldheid in de kerk wordt soms ook gevoed door “bekend maakt onbemind”. Kennelijk is er meer nodig om kloven te overbruggen. 

Toenadering zoeken, verzoening nastreven en bouwen aan vrede is niet eenvoudig. In Jezus Christus heeft God de kloof naar de wereld overbrugd. Hij heeft verzoening gebracht. Niet omdat Zijn kennis van de mens betekende dat de mens wel meeviel. Bekend maakt niet automatisch bemind. Bij God staat het liefhebben voorop. Alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft (Johannes 3:16). De Bijbel keert de volgorde dus om: bemin bekenden en onbekenden. Eerst beminnen. Eerst liefhebben. Omdat God ons eerst heeft liefgehad. 

In navolging van Christus mogen we bruggen bouwen en vredestichters zijn (Matteus 5:9). Daarvoor moeten we angst overwinnen. Angst voor ideeën en gedrag die ons kunnen kwetsen en schokkend kunnen zijn. Daarvoor moeten we ook uit onze comfortabele leventje stappen. Durven nieuwe wegen te gaan. Durven nieuwe contacten te leggen. Durven het gemakkelijke van ons bestaande leven te doorbreken. Durven kwetsbaar te zijn. 

We kunnen onze wereld opdelen in ‘wij’ en ‘zij’. En ‘zij’ veroordelen met onze (voor)oordelen. We kunnen ook in navolging van Christus bouwen aan vrede. Dat is niet eenvoudig. Maar wel de moeite waard. Welke kloof gaat u overbruggen? Welke persoon die hoort bij ‘zij’ biedt u de vrede van Christus? 

Vooruitkijken
Aan het begin van het nieuwe seizoen kijken we vooruit. Veel activiteiten gaan weer beginnen. Nu gaat het in de kerk nooit om activiteiten, maar om groeien in geloof, liefde en discipelschap. Het gaat om leren leven van genade. Leven vanuit de verzoening in Christus. Wat doet u om te investeren in uw geloof? Wat doet u om tot zegen te zijn voor uw naaste?

De Rank wil een kerk zijn van herstel, hoop en groei. Wat betekent dat voor het komende jaar? 

1) In het kader van groei is het goed om discipelschap hoog op de agenda te zetten. Wat betekent het concreet voor u dat u een volgeling van Jezus Christus bent? Hoe krijgt geloven vorm in uw leven? 

Discipelschap kan betekenen dat u verdieping zoekt. Wat weerhoudt u ervan om aan te sluiten bij een Gemeente Groei Groep of een andere Bijbelstudiegroep? Sommigen leven met de gedachte om een groep te starten en sa-men een boek te lezen. Het boek van Tim Keller, Galaten, leent zich daar erg voor. Iets voor u?

Discipelschap kan betekenen dat u uw geloof meer vorm wilt geven in uw dagelijks leven en meer handen en voeten. Wat weerhoudt u ervan om mee te doen met een taakgroep of commissie? Of mee te werken in het jeugdwerk? Juist door samen op te trekken, leer je van elkaar en groei je naar elkaar toe. Jongeren leren van ouderen en andersom. Juist door aan de slag te gaan, leer je ook je eigen sterke en zwakke kanten kennen, leer je groeien in je karakter en leer je de navolging van Christus in de praktijk.

Discipelschap in de praktijk heeft ook gevolgen voor onze leefomgeving. In Nederland zie ik twee grote ontwikkelingen: groeiende armoede en groeiende zorg over de zorg waarin veel wordt bezuinigd. Wat betekent dit voor chronisch zieken, gehandicapten, ouderen die lichamelijk achteruit gaan en vele anderen. Discipelschap betekent ook dat je oog hebt voor je buren, een handje helpt waar dat gewenst en nodig is, een open oor en open hart voor je naaste. In daden van barmhartigheid wordt de liefde van Christus zichtbaar. 

2) In een wereld waar oorlogen, haat en geweld steeds dichterbij komen, krijgen de woorden hoop en herstel een nieuw accent. Het is goed om te streven naar vrede. Het is goed om verbindingen te leg-gen, mensen op te zoeken die anders zijn, anders denken en anders geloven. Op de laatste ‘weidag’/bezinningsdag van de kerkenraad werd vanuit de diaconie genoemd dat we nauwelijks contact hebben met Polen of andere arbeiders uit andere landen en dat we nauwelijks contact hebben met moslims uit Waddinxveen. Wordt het niet tijd om kloven te overbruggen? Op grond van de verzoening tussen God en mensen kunnen we bouwen aan herstel van relaties. 

3) In het kader van hoop mogen we de blijde boodschap delen met onze dorpsgenoten, onze familieleden en onze vrienden. Het evangelie van verzoening, redding en de grootheid van God mogen we delen. 

Nu heeft lang niet iedereen interesse in geloven, kerk en/of God. Soms haken ouders af, soms jongeren. Soms vanwege een akkefietje of vanwege een diepliggend meningsverschil. Soms vanwege desinteresse of gemakzucht. Soms vanwege teleurstelling in de kerk of God. Soms vanwege het niet meer kunnen geloven, soms omdat iemand er niet mee is opgegroeid en zich een vreemde voelt in de kerk. 

Op de laatste ‘weidag’/bezinningsdag van de kerkenraad hebben we gesproken over jongeren die niet vanzelfsprekend aanhaken bij andere jongeren in de kerk en bij het geloof. Wat kunnen we voor hen betekenen? En hoe helpen we nieuwkomers in de gemeente om zich thuis en welkom te voelen?

Ik wil u uitdagen om in uw omgeving te kijken en trouw te bidden voor mensen die afhaken of nooit aangehaakt zijn. Welke persoon brengt God op uw weg? Wie kunt u uitnodigen om mee te gaan naar bepaalde activiteiten van de kerk? Welke leeftijd dan ook. En voor wie gaat u het komende jaar trouw bidden? 

Belijdeniscatechisatie
Belijdeniscatechisatie is een jaar van geloofsverdieping. We staan stil bij geloven in de Drie-enige God en wat geloven betekent voor je dagelijks leven. We spreken samen over geloven en oefenen de geloofspraktijk van gebed, Bijbellezen, getuigen, gaven van de Geest, verantwoordelijkheid voor de gemeente, medemens en schepping. 

De belijdeniscatechisatie is een plek om te groeien in je relatie met God, verdieping te zoeken, je mening te vormen. Het is ook een plek waar we kijken naar lastige punten van het geloof, waar vragen gesteld mogen worden, waar je aanvechting en trouw een plek krijgen.

Mocht je nog niet weten of je aan het eind van het seizoen belijdenis wilt doen, dan kun je toch meedoen met de belijdeniscatechisatie. Aan het eind van het seizoen staan we stil bij de vraag waarom iemand belijdenis zou willen doen en wat dit betekent voor je leven. 

Iets voor jou of u? Belijdeniscatechisatie is niet aan leeftijd gebonden. Sommigen zijn er nooit aan toegekomen om belijdenis te doen. Zoek je verdieping in je geloof? Wil je (opnieuw) nadenken over de vraag of belijdenis doen iets voor jou/u is? 

De belijdeniscatechisatie is het komend seizoen op woensdagavonden. Eens per 14 dagen. De eerste keer is 15 oktober. De avond is van 20.00 tot 22.00 uur, locatie is bij één van de deelnemers.

Aanmelden of nadere informatie: tel. 742758 | email:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | Facebook: menno.zandbergen.7

Een hartelijke groet, 
ds. Menno Zandbergen