• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Herderlijke blog: feb 2014 PDF Print E-mail
Geschreven door ds. Menno Zandbergen   
maandag, 20 januari 2014 10:48

Nacht van hoop
Heel bewust toeleven naar Pasen? Daarover had ik pas een brainstormavond met een paar (jeugd)ouderlingen. Het is nog geen Pasen, maar de tijd gaat altijd snel. Elk jaar worden we in de kerkdiensten in de Stille Week bepaald bij het sterven en opstaan van Jezus. Hier klopt het hart van de kerk. 

Vanouds is de paasnacht de nacht waarin mensen werden gedoopt, anderen werden hierin herinnerd aan hun doop. Die nacht werd gevierd dat Jezus voor ons gestorven is en dat we mogen uitzien naar de opstanding uit de dood. Jezus is opgestaan uit de dood. En met de doop vieren we dat ook wij mogen leven. Niet alleen eeuwig leven, maar ook nu al nieuw leven mogen ontvangen. De Bijbel noemt dat wedergeboorte. 

De paasnacht is daarom bij uitstek geschikt om te gedenken wat Jezus heeft gedaan. En om te vieren dat we mo-gen delen in de overwinning op de dood. 

De Stille Week en Pasen zijn te mooi om zomaar voorbij te laten gaan. Daarom beleggen we kerkdiensten op Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en paasmorgen. 

In de brainstorm zeiden we tegen elkaar: Hoe kunnen we versterken dat we heel bewust toeleven naar Pasen? Hoe zou het zijn om een nacht van hoop te beleggen. Aansluitend op de kerkdienst van Stille Zaterdag de avond vullen met activiteiten die jongeren en ouderen helpen om heel bewust stil te worden, heel bewust opnieuw onder de indruk komen van de weg die Jezus gegaan is, heel bewust wachten op de nieuwe morgen. 

Hoe ziet dat er uit? 

  • Misschien kunnen we een expositie met doopjurken maken. En verhalen waarom mensen hun kind hebben laten dopen en wat ze daarin belangrijk en kostbaar vonden en vinden. 
  • Misschien een stille tocht buiten. Stille tochten bepalen mensen bij de dood van onschuldige mensen. Was Jezus niet onschuldig, om onze schuld aan het kruis gegaan? En wat betekende het voor Simon van Cyrene om een kruis mee te moeten dragen. Gaan we dat ook doen? Net zoiets als bij de Passion gebeurt? 
  • Misschien met een groep jongeren naar een plek gaan in Waddinxveen waar altijd veel vuil op straat ligt. Laten we dat opruimen, bloemen in de grond zetten en een teken achterlaten: Met Pasen vieren we dat Christus overwint. Chaos en dood hebben niet het laatste woord. Nieuw leven in Christus is de toekomst. 
  • Gaan we een creatieve workshop doen waarin je misschien met klei of schilderen bepaald wordt bij de weg van Christus? 

Nog een hele lijst met ideeën hebben we verzameld. Niet om alles te doen. En ook niet om de hele avond vol te proppen. Maar wel om te kijken welke ideeën echt helpen om heel bewust toe te leven naar Pasen. En welke ideeën kunnen ook mensen helpen die weinig hebben met kerkdiensten? 

Heb jij, heeft u ideeën voor de nacht van hoop? Laat het me weten. En noteer alvast de datum: zaterdag 19 april. 

ds. Menno Zandbergen