• Liturgisch centrum Ontmoetingskerk

  • Inrichting Ontmoetingskerk

  • Inrichting Immanuëlkerk

  • Liturgisch centrum Immanuëlkerk

Kerkomroep

Opnames uit de Ontmoetingskerk.
Opnamedatum wordt hieronder twee keer getoond: de ene is met video, de andere alleen met geluid.

----------------------
Privacy Verklaring

Vocalgroep Choral presenteert met ‘Etty’ een voorstelling over het leven van Etty Hillesum, een joodse vrouw die velen geïnspireerd heeft met de door haar nagelaten dagboeken en brieven. Haar leven wordt gekleurd door haar onstuimige en soms grillige karakter, haar joodse afkomst en de Tweede Wereldoorlog. Etty beschrijft in haar werk een grote persoonlijke innerlijke ontwikkeling. Ze zoekt naar liefde, naar verbinding met zichzelf en anderen, de dingen achter de dingen, naar God.

Zaterdag 10 juni om 19.30 uur in de Ontmoetingskerk. Kaarten zijn te bestellen via https://www.meerinwaddinxveen.nl/verdieping en kosten per stuk € 8,- plus € 0,50 boekingskosten. Aan de zaal kost een kaartje € 10,-. Een kopje koffie, thee of een frisdrank is bij de prijs inbegrepen.


Etty wordt op 15 januari 1914 geboren in Middelburg. Ze groeit op in Deventer en gaat na haar gymnasium opleiding rechten studeren in Amsterdam. In februari 1941 besluit ze om in therapie te gaan bij de uit Duitsland afkomstige psychiater Julius Spier. Ze wordt zijn cliënt, secretaresse, leerling en vriendin. In de groep rondom Julius Spier ervaart Etty een atmosfeer van literatuur, muziek en spiritualiteit met aandacht voor de
grote vraagstukken van het leven. Geleidelijk komt ze meer in balans en kan ze het turbulente leven in en om haar heen beter hanteren. In juli 1942 accepteert ze een baantje als typiste bij de Joodse Raad, maar ze houdt het werk slechts een paar weken vol en meldt zich vervolgens in het doorgangskamp Westerbork als medewerkster sociale verzorging van ‘doortrekkenden’. Ze is ervan overtuigd dat ze daar eindelijk in praktijk kan brengen waar ze innerlijk naar toe gegroeid is: het belangeloos, zonder oordelen, liefdevol helpen van anderen. Op 29-jarige leeftijd wordt Etty Hillesum in 1943 om het leven gebracht in het concentratiekamp Auschwitz.
Haar dagboeken tonen een levenskunstenares die, onder zeer moeilijke omstandigheden, steeds meer in staat is het positieve te benadrukken en zichzelf en haar eigen lot te accepteren. Ze ziet zichzelf niet als slachtoffer, overgeleverd aan de machten en krachten die inbeuken op haar bestaan. Haar oproep is om, onder welke omstandigheid dan ook, de antwoorden in jezelf te zoeken en vanuit jezelf de dingen te verbeteren.

Kerkdiensten

Zondag 28 apr 2024

Immanuëlkerk
  • 09:00 ds. C. de Jong, Houten

Zondag 5 mei 2024

Immanuëlkerk
  • 11:00 ds. C.C.A. Melgers

Donderdag 9 mei 2024

Ontmoetingskerk
  • 09:30 ds. C.C.A. Melgers, Hemelvaart van de Heer

Zondag 12 mei 2024

Ontmoetingskerk
  • 11:00 pastor M. Lems-Groeneweg, Nieuwerkerk a/d IJssel

Zondag 19 mei 2024

Ontmoetingskerk
  • 11:00 ds. C.C.A. Melgers en pastor M. Sonneveld, Pinksteren

Activiteiten