• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Zingen en (be)proeven in De Rank
Samen zingen hebben we altijd gedaan en zullen we blijven doen in de kerk. Zingen tot eer van God. Zingen tot opbouw van ons geloof. Zingen helpt ons geloof te uiten en geloof te ontvangen. Geen wonder dat sommige liederen kostbaar voor ons
worden. Liederen kunnen precies de woorden en de toon aangeven van het geloof. Sommige liederen zijn oud, vertrouwd en kostbaar. Heel wat mensen zingen bijvoorbeeld psalm 68: 10 (oude berijming) uit het hoofd en uit het hart. Graag blijven we psalmen zingen in de kerk. Sommige liederen zijn nieuw, maar ook prachtig. Heel wat mensen zingen het lied ‘Ik ben en Ik zal er zijn’ van Sela mee uit het hoofd en het hart. 

Toen De Rank 20 jaar geleden begon is er gekozen voor het Liedboek van 1973. Daarnaast zongen we ook graag uit andere bundels, zoals de Evangelische Liedbundel (1997), Opwekking en Op Toonhoogte (2005). Elke zondagochtend zingen we een kinderlied met de kinderen. We willen immers kerk zijn met alle generaties. We zijn ook gaan zingen met ondersteuning van de beamer. De laatste jaren gebeurt er veel op het terrein van de kerkmuziek. In 2013 is de opvolger gekomen van het
Liedboek uit 1973. De Evangelische Liedbundel is opgevolgd door de bundel Hemelhoog (2015). De bundel Op Toonhoogte is vernieuwd in 2015 (helaas met andere nummering, wat nogal verwarrend is). Ondertussen zijn van diverse bundels
ook pakketten beschikbaar voor de beamer.

Als oude bundels verdwijnen en nieuwe komen, wat betekent dat voor De Rank? De kerkenraad heeft de Taakgroep eredienst gevraagd de gemeente te laten proeven aan de nieuwe bundels, met name aan het ‘Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk’ (hierna Liedboek 2013) en Hemelhoog. Samen zingen blijft namelijk belangrijk. Bovendien willen we graag liederen zingen die passen bij de confessionele identiteit van De Rank. Daarnaast willen we graag diversiteit aan liederen die passen binnen de veelkleurigheid in De Rank, terwijl deze liederen ook samenbindend kunnen werken. Tegelijkertijd willen we voldoende vertrouwde en bekende liederen zingen. Alleen maar onbekende liederen zingen, bouwt niet op. Er moet een gezonde
balans zijn tussen bekende en nieuwe liederen. Vertrouwd en vernieuwend. 

Het Liedboek 2013 bevat psalmen, gezangen, liederen van andere tradities en bewegingen, nieuwe (vertaalde) buitenlandse liederen, kinder-, jeugd- en tienerliederen, liturgica, canons, gebeden en meditatieve teksten.
De bundel Hemelhoog is duidelijk gemaakt als aanvulling op het Liedboek 2013. Confessionele liederen en (recente) liederen uit de (wereldwijde) evangelische beweging hebben een plek gekregen in Hemelhoog.
Daarnaast is er een ruim assortiment aan kinderliederen opgenomen in deze bundel. Na bestudering constateert de Taakgroep eredienst over het Liedboek 2013: 

  • Nogal wat geloofsliederen uit het oude Liedboek zijn verdwenen in het nieuwe liedboek. Veel van deze verdwenen geloofsliederen uit het Oude Liedboek hebben een plek gevonden in de bundel Hemelhoog. 
  • Het Liedboek 2013 bevat een breedte aan theologische visies, passend bij de breedte van de PKN. Er staan liederen in die we in De Rank waarschijnlijk niet zullen zingen. Ondanks dat zijn er best veel liederen met een prachtige en confessionele inhoud te vinden in het Liedboek 2013. 
  • Het Liedboek 2013 is duidelijk oecumenisch en wereldwijd georiënteerd. Liederen uit de wereldwijde kerk. Mooi voor ZWO-diensten. Engelse Hymnes en liederen van Taizé vormen een mooi aanvulling. Veel Engelse hymns hebben veelal een confessionele inhoud. 
  • Het Liedboek 2013 kent allerlei liederen voor een hoog liturgische dienst met voorzanger en responsies. Deze liederen zullen we in De Rank zeer waarschijnlijk niet zingen. 
  • De muziekstijl van het Liedboek 2013 is breder dan van het oude Liedboek. Maar de hoofdmoot blijft de kerkmuzikale stijl, waarbij het orgel dominant is.
  • Het aantal kinderliederen is beperkt. Liederen geschikt voor jeugddienst ontbreken vrijwel in het Liedboek 2013, maar dat geldt ook voor het Liedboek uit 1973.
  • Het liedboek 2013 bevat 1295 liederen en tal van gedichten. Het liedboek 2013 is beschikbaar voor de beamer, maar een boek kan ook aangeschaft worden
  • Er is een uitgebreide muziekuitgave beschikbaar voor muzikanten. 

Na bestudering constateert de Taakgroep eredienst over Hemelhoog:

  • Hemelhoog is een breed opgezette bundel met een verzameling van liederen uit de protestantse en evangelische traditie, met vertrouwde en nieuwe liederen. 
  • De inhoud van Hemelhoog is gebaseerd op een aantal criteria, maar de belangrijkste is dat Jezus Christus in het middelpunt staat met daarbij veel aandacht voor het werk van de Heilige Geest. 
  • In de bundel staan christelijke liederen uit diverse bronnen en van diverse schrijvers, zoals Opwekkingsliederen, muziek van Sela, Psalmen van Nu, Johan de Heer, Taizé of Schrijvers voor Gerechtigheid en andere liederen. 
  • De bundel wil generaties bij elkaar brengen, maar ook de zondagse eredienst vernieuwen doormiddel van nieuwe liederen en muziek. De liederen uit Hemelhoog kunnen door orgel of muziekgroep begeleid worden. 
  • Hemelhoog bevat een keur aan kinderliederen, zoals liederen van Elly en Rikkert, Opwekking voor kids, Timotheüs, enzovoort. 
  • Hemelhoog bevat allerlei liederen uit de Opwekkingsbundel, van de groep Sela, Brian Doerksen, enzovoort. Uit deze bundel kan ook gezongen worden tijdens jeugddiensten. 
  • De bundel bevat 739 liederen. In de toekomst kan de bundel nog aangevuld worden. Deze liederen komen dan digitaal beschikbaar voor gebruik met de beamer. De nummering verandert dan niet. 
  • Hemelhoog is beschikbaar voor de beamer, maar een boek kan ook aangeschaft worden. Er is een goede muziekuitgave beschikbaar voor muzikanten.

Na bestudering constateert de Taakgroep eredienst over Op Toonhoogte:

  • In 2015 is een nieuwe uitgave van Op Toonhoogte verschenen. Deze bundel sluit minder goed aan bij het Liedboek 2013 dan de bundel Hemelhoog. 
  • De nieuwe nummering ten opzichte van 2005 schept veel verwarring als er gecommuniceerd moet worden tussen (gast)predikanten, muzikanten en beamerteam. 
  • Een boek kan aangeschaft worden, maar daarin staat alleen de tekst, geen melodielijn. 
  • Er is een eenvoudige muziekuitgave beschikbaar voor muzikanten. 

In De Rank kunnen we uit diverse bundels zingen. Veelal is dat nu het Liedboek 1973 en Op Toonhoogte (2005). Maar we zingen ook uit andere bundels. Die ruimte willen we graag houden. In een jeugddienst wordt daarom veelal uit Opwekking gezongen.

De komende periode wil de Taakgroep eredienst u graag laten proeven aan de bundel Hemelhoog en het Liedboek 2013. De nieuwe bundel Op Toonhoogte vinden we minder geschikt dan de bundel Hemelhoog. Zondag 10 december willen we vooral uit Hemelhoog zingen. Na de dienst zullen we nog nader kennismaken met deze bundel en is er gelegenheid om vragen te stellen over deze bundel. Zondag 18 februari willen we vooral uit het Liedboek 2013 zingen. Na de dienst zullen we nog nader kennismaken met deze bundel en is er gelegenheid om vragen te stellen over deze bundel. Graag hoort de Taakgroep eredienst ook van u/jou. Welke indruk heeft u van deze bundels. Passen deze bundels bij De Rank? 

De Taakgroep eredienst wil een lijst maken met liederen uit deze twee bundels en liederen het etiket ‘bekend’, ‘nog onbekend’ en ‘niet passend’ geven. Bij ‘niet passend’ denken we vooral aan liederen die niet passen bij de identiteit van De Rank. Deze lijst met liederen kan gastpredikanten helpen in hun keuze van liederen.

Graag hoort de Taakgroep eredienst ook welk etiket u / jij zou willen geven aan liederen uit deze bundels. De kennismaking met deze bundels kan ertoe leiden dat we deze bundels vaker gaan gebruiken in De Rank. De beslissing daartoe (door de kerkenraad) is een gevolg van ons gezamenlijk (be)proeven van deze bundels.

Maar daar beginnen we mee: het (be)proeven. Doet u mee?