• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Door de stijgende prijzen van gas en elektriciteit hebben steeds meer mensen problemen met het betalen van hun energierekening. Om inwoners te helpen met deze hoge rekeningen zijn er twee hulpmiddelen beschikbaar vanuit het rijk/gemeente:
1. De plaatselijke energietoeslag
2. Advies van een energiecoach en het aanbrengen van kleine maatregelen in huis

1. De plaatselijke energietoeslag
Op dit moment biedt de burgerlijke gemeente Waddinxveen de energietoeslag aan voor alle inwoners met een minimum inkomen. Dit gaat om een bedrag van € 1.300,-.

De energietoeslag kan nog tot 1 december 2022 aangevraagd worden. De gemeente hoopt dat iedereen die recht heeft op de toeslag ook echt geholpen gaat worden met het betalen van de energierekeningen. Voor meer informatie en voorwaarden kunt u kijken op:
https://www.waddinxveen.nl/aanvragen-energiekostenenergietoeslag-voor-inwoners-met-een-laag-inkomen

2. Hulp van energiecoaches en aanbrengen kleine energie-besparende maatregelen
Een bepaalde groep huishoudens in Waddinxveen kan ook hulp krijgen van een energiecoach. De huishoudens die hier aanspraak op maken ontvangen hierover een brief van de gemeente in de november of december. In de brief staat vermeld hoe een afspraak gemaakt kan worden.

Landelijke energietoeslag
Om de hoge energierekening te compenseren wordt vanaf 1 januari het prijsplafond ingevoerd. Voorafgaand daaraan ontvangen alle huishoudens in november en december een vaste korting van € 190,- per maand op hun energierekening. Dat bedrag wordt direct verrekend op de energierekening door energieleveranciers. Is de energierekening hoger, dan wordt het van het maandbedrag afgetrokken. Is de energierekening lager, dan wordt het restant verrekend op de jaarafrekening.

Als diaconie willen we u laten weten dat u er niet alleen voor staat, ook als u niet gebruik kan maken van plaatselijke regelingen (zie het voorgaande stuk) en u moeilijkheden heeft met het betalen van de energierekening. De diaconie is beschikbaar voor een gesprek, om te zien wat de mogelijkheden zijn. U kunt zich wenden tot René Tromp (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), of tot een ander lid van de diaconie.

Mocht u de toeslag van € 190,- in november en december ontvangen en u vindt dat u het niet nodig heeft, dan zijn er mogelijkheden om het geld te laten toekomen aan gezinnen die niet voldoende hebben om de energiekosten te dekken met de toeslag alleen.

De diaconie