• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw verscheen het boek Paul and Palestinian Judaism dat onze kijk op Paulus en zijn brieven grondig heeft veranderd.
Sindsdien is de bestudering van Paulus niet meer hetzelfde en zijn er legio boeken verschenen en theologen opgestaan waarin dit nieuwe perspectief op Paulus verdiept en gekritiseerd wordt.

Waar het over gaat bij dit zogenaamde ‘New Perspective on Paul’? De rode draad is vooral hoe Paulus zélf tegen het jodendom aankeek. Het Nieuwe Perspectief op Paulus begint vooral met een nieuw perspectief op het jodendom.

Hoe zouden wij het jodendom typeren? Is het godsdienst waarin men vooral het heil probeert te verdienen door zo goed mogelijk volgens de Thora te leven? Vertegenwoordigers van dit Nieuwe Perspectief op Paulus zeiden juist dat het jodendom een godsdienst van genáde is.
Maar … als dat zo is, waarom kan Paulus in zijn brieven dan zo scherp reageren op de wet? Deze rechtvaardigt immers geen mens.

Tijdens onze derde Paulusavond op donderdag 17 maart zal ik op deze vragen verder ingaan. Ik loop ook een aantal vertegenwoordigers langs van de ‘New Perspective on Paul’, waarvan Tom Wright de bekendste is (veel boeken van hem zijn in het Nederlands vertaald en een paar jaar geleden prijkte zijn portret zelfs op de voorkant van de EO-Visie).
De spits van mijn verhaal is de ‘rechtvaardigingsleer’. Hier is, met name vanuit reformatorische hoek, de meeste kritiek op gekomen. Terecht? Wellicht aardig om jezelf eens af te vragen: waarover gaat het precies bij de rechtvaardiging van een mens? Denk ook even terug aan wat er op de tweede avond naar voren is gekomen: het mystieke denken van de apostel Paulus. De theoloog Albert Schweitzer, waar mijn collega uitgebreid bij stil stond, stelde dat de rechtvaardiging niet in het centrum van Paulus’ denken stond. Wat dan wel? Het ‘in Christus’ zijn.
In Paulus raak je niet snel uitgelezen en over deze apostel ook niet snel uitgepraat.

Van harte welkom op donderdag 17 maart in De Morgensterkerk.

ds Harald Overeem