• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Sinds een jaar of zes zit ik niet meer op Facebook. Het is verbluffend hoe veel tijd ik kon besteden aan veelal nietszeggende berichten.
Na ander half jaar was ik het zat en meldde mij af. Sindsdien is het aantal social media alleen maar toegenomen, evenals het aantal gebruikers en de modder die door dit digitale riool stroomt.

Er is weinig voor nodig om een scheldkanonnade te ontketenen. Het is ook ‘gemakkelijk’, vanachter een schermpje primair te reageren.

Je ziet de ander immers niet deze heeft geen gezicht en zijn of haar verhaal is je onbekend.

De social media bepalen voor een groot deel de sfeer van vandaag in onze samenleving. Het enige sociale medium waarop ik mij begeef, is het zakelijke LinkedIn, bedoeld om elkaar te attenderen op vacatures, congressen et cetera. Toch ontspoort ook op LinkedIn soms de discussie. Gelukkig gaat het veel al goed.
Zo volg ik iemand op LinkedIn die dagelijks een verrassende foto of inspirerend filmpje laat zien. De reacties zijn steevast positief. Ik proef erin dat mensen zitten te wachten op een goed woord en een vriendelijk gebaar. Alsof deze een zeldzaamheid vormen.

Het raakt aan het aloude Nederlandse gezegde: wie goed doet, goed ontmoet. Het raakt ook aan wat de apostel Petrus schrijft:
“Leid te midden van de heidenen een goed leven, opdat zij die u nu voor misdadigers uitmaken, door uw goede daden tot inzicht komen en God eer bewijzen.”

Petrus schrijft hier over het effect van een goed leven. Dat goede leven wordt altijd geleefd te midden van de heidenen. Christenen leven niet in een bubbel. Kerk en wereld zijn twee werkelijkheden die door elkaar heen verweven zijn.
Maar let er dan wel op, zegt Petrus, dat je vervolgens een goed leven leidt. Dat doe je niet om te laten zien dat je beter bent – dan ben je van dit goede leven al weer 2 mijlenver verwijderd. Trouwens, veel al zijn christenen ook geen haar beter dan anderen. En toch is het mogelijk om een goed leven te leiden.
Zo’n goed leven kan nooit het resultaat zijn van een individuele, morele inspanning. Dat is niet vol te houden.

Tom Wright wijst in zijn boek Goed leven op een ‘cirkel van deugden’. Een goed leven is gebaseerd op de Schrift en krijgt impuls vanuit de gemeenschap, of doordat we inspirerende voorbeelden zien, of omdat we bepaalde gebruiken hebben eigen gemaakt (denk aan stille tijd, de kerkgang), of omdat verhalen die we horen of lezen ons raken.

Over deze deugdencirkel is nog veel te zeggen laat er je gedachten eens over gaan. Schrift verhalen gebruiken gemeenschap voorbeelden.

Het meest verrassende uit de quote van Petrus is misschien wel dat anderen niet alleen geraakt kunnen worden door het goede leven dat christenen leiden, maar er óók door veranderd worden. Goed leven valt op en wel zo, dat anderen ‘tot inzicht komen en God eer bewijzen’. Laten we eerlijk zijn, we geloven toch nauwelijks dat zoiets mogelijk is?

Christenen zitten niet op social media, zij zijn social media.

ds. Harald Overeem