• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Zondag 28 november is het eerste adventszondag en mogen wij uitkijken naar het wonder van kerst. In deze wereld waar van alles aan de hand is, mogen wij uitkijken naar ‘Het Licht’, naar de komst van de Redder, die hoop voor toekomst brengt voor alle volken.

En deze hoop, willen we ook delen met de kinderen van de kindernevendienst. We starten vandaag het kerstproject: Thuis in Bethlehem, dit project zal doorlopen tot en met eerste kerstdag. Tijdens dit project staan de verhalen van Ruth centraal. De verhalen staan in het teken van hoop voor een nieuwe toekomst vanuit het perspectief van een vluchteling.

We starten de verhalen met Ruth en Noömi en zullen eindigen bij de geboorte van Obed.

De lijn van het project zal als volgt worden uitgezet: Noömi is met haar man en zoons gevlucht naar Moab, maar nu het donker is geworden in haar leven verlangt Noömi terug naar haar vaderland. Ruth, haar schoondochter kiest ervoor haar te blijven steunen en gaat met haar mee om vreemdeling te worden in Betlehem. Door Boaz mag zij zich welkom voelen. Door hem kunnen Noömi en Ruth thuiskomen in Betlehem.

Boaz laat ons zien hoe wij instrumenten van God kunnen zijn, door Gods liefde ook aan de vreemdeling uit te delen. God maakt een nieuw begin door het huwelijk van Boaz en Ruth. Samen krijgen ze een zoon, die ze Obed noemen. Gods licht breekt door in het leven van Noömi, Ruth en Boaz. Obed, zijn naam betekent knecht, wijst vooruit naar Gods Zoon. Obed is de grootvader van David. Uit Davids familie zal in Betlehem de Messias geboren worden. Jezus zal de Knecht van de Heer zijn en redding brengen aan een wereld die verloren leek te zijn. Thuis in Betlehem ontstaat hoop voor de toekomst.

Het kindermoment zal worden gedaan door één van de leiding of ds. Harald Overeem. Tijdens alle kindermomenten wordt elke keer een couplet en het refrein van het liedje ‘Lichtje aan de horizon’ gezongen. Er zijn elke week een aantal kinderen, die dit lied voor zullen zingen.

Voor de kinderen is het leuk als zij dit lied met kerst helemaal mee kunnen zingen. Wellicht kunt u het lied thuis ook eens opzetten. Het lied is hieronder te vinden.

In de projectverbeelding is een silhouet te zien van Ruth die naast Noömi op reis is naar Betlehem. Liefdevol kijkt Ruth naar Noömi. Ze blijft haar schoonmoeder steunen ondanks dat ze hierdoor haar vaderland verlaat en als vreemdeling naar Betlehem gaat. De figuren zijn donkerpaars-blauw van kleur. Paars is een ingetogen kleur die staat voor bezinning en somberheid. Dit past bij Noömi, die verdrietig terug gaat naar haar Betlehem.

De komende weken kunt u in de zondagsbrief lezen wat de achtergrond van de projectverbeelding is en waarom er gekozen is voor het betreffende kleurgebruik.
Namens de kindernevendienst wensen wij u een mooi adventstijd toe.

Met hartelijke groet,
Marion Wineke en Joyce Koudijzer

De projectverbeelding - bron: Vertel het maar