• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Op 27 juni is de diaconale collecte voor Schuldhulpmaatje. De visie van deze stichting heeft als basis naastenliefde en het Evangelie als inspiratiebron. Deze stichting heeft als doel mensen met (dreigende) schulden vroegtijdig te bereiken en hulp te bieden via internet en met getrainde vrijwilligers, die deskundig en op persoonlijke wijze kunnen helpen naar een schuldenvrij leven. Begeleiding in gedragsverandering en financiële redzaamheid staan daarbij centraal.
Van harte bij u aanbevolen!

Noodhulp aan Syrische vluchtelingen
Miljoenen Syriërs zijn hun land ontvlucht en ondermeer terechtgekomen in de buurlanden Libanon, Jordanië en Irak. Vluchtelingen leven daar in extreme armoede en proberen zo goed en zo kwaad als dat kan een nieuw bestaan op te bouwen. Vaak is dat lastig, omdat zij geen werk kunnen vinden.

Kerk in Actie ondersteunt Syrische vluchtelingen en arme lokale families met een opleiding in sectoren waar veel vraag is naar personeel, of met het opzetten van een eigen bedrijf. De economische crisis en de zware explosie die de hoofdstad Beiroet in augustus 2020 trof, maken dat steeds meer inwoners van Libanon moeite hebben om rond te komen. Maar voor Syrische vluchtelingen is het extra moeilijk werk te vinden en inkomen te vergaren; zij mogen officieel alleen in de landbouw, bouw of schoonmaak werken. Veel vluchtelingen werken daarom in het informele circuit, tegen lage lonen en onder slechte arbeidsomstandigheden. Bovendien zoeken ook steeds meer Libanezen
uit wanhoop hun toevlucht tot deze informele baantjes.

Omdat de vraag naar goed opgeleid personeel in de thuis-, medische en ouderenzorg in Libanon sterk toeneemt, mogen Syrische vluchtelingen nu ook in deze sector werken. In Libanon is daarom een trainingsprogramma opgezet voor Syrische  vluchtelingen om te gaan werken in de thuiszorg en basisgezondheidszorg. Ze krijgen les in eenvoudige medische handelingen, communicatieve vaardigheden, kinden ouderenzorg en mentale gezondheid. In Jordanië en Irak helpen diverse partnerorganisaties Syrische vluchtelingen en lokale families bij het weer of verder opbouwen van hun eigen bedrijf. Veel vluchtelingen hadden in Syrië een eigen onderneming en partnerorganisaties van Kerk in Actie helpen hen om in Jordanië of Irak een nieuwe start te maken als ondernemer. Deze partners helpen niet alleen Syrische vluchtelingen, maar ook verarmde Jordaniërs. De werkloosheid in Jordanië is hoog, vooral onder jongeren. Door Syrische vluchtelingen en verarmde lokale  ondernemers te helpen weer een bedrijf op te zetten, wil het project ook de werkgelegenheid aanwakkeren. 

Als diaconie van De Rank steunen we deze noodhulp van Kerk In Actie graag en hebben we besloten om hier € 500,- aan bij te dragen. 

de diaconie