• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Ieder jaar geeft de Anglicaanse kerk een boek uit om te lezen in de lijdenstijd. Ieder jaar schaf ik dat blind aan, vol verwachting wat ik zal lezen. Dit jaar is dat Living His Story van Hannah Steele. Nog even geduld en dan ga ik er aan beginnen.

Om mijzelf op te warmen, bladerde ik ook wat in ‘oudere jaargangen’. Ik had het Lent Book – zo heet een boek voor de lijdenstijd in het Engels – uit 2019 in handen, Reconciliation van Muthuraj Swamy, een boek over verzoening dus. In veertig korte hoofdstukjes wordt het thema ‘verzoening’ uitgewerkt aan de hand van uiteenlopende bijbelfragmenten. Het inleidende hoofdstuk verrast met een mooi inzicht. Swamy zegt dat verzoening niet alleen een specifiek gebeuren is, een moment tussen God en mens of tussen mensen onderling. Verzoening is óók een proces.

Hij schrijft: “Verzoening heeft niet alleen te maken met gebroken relaties, maar ook met het gebrek aan relaties.” Dat heeft te maken met de gebrokenheid van ons bestaan, mensen leven vervreemd van elkaar, kennen elkaar simpelweg niet, leven met vooroordelen over elkaar, mensen zijn verschillend van elkaar. Dit inzicht van Swamy was wel ‘nieuw’ voor me. Bij verzoening dacht ik (onbewust) vrijwel altijd aan gebroken relaties, maar het ontbreekt in onze wereld ook aan relaties. Verzoening heeft dan te maken met het slaan van bruggen, met openheid naar elkaar. Swamy schrijft: “Verzoening is een proces. Het is een houding. Het is een sfeer. Het is het omhelzen van verschillen en een betrokkenheid op diversiteit.” Fundamenteel hierin is dat het verzoenend handelen van Jezus Christus redding brengt voor deze wereld.

In deze beweging gaan wij als kerk mee en bouwen en versterken wij relaties met elkaar. Het eerste inleidende hoofdstuk uit dit boek heeft dan ook niet voor niets de titel meegekregen ‘de bediening van de verzoening’ (met een verwijzing naar 2 Korintiërs 5:18 uit de NBG ’51 vertaling). Kortom, verzoening is niet maar een aardig toefje van ons christelijk leven, het is de typering van ons christelijk leven. Christenen waaien mee met Gods verzoenende betrokkenheid op deze wereld en zijn ook zelf uit op verzoening. Me dunkt, een buitengewoon actueel woord.

ds. Harald Overeem