• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Noah’s Ark (website) is een interkerkelijke christelijke organisatie in Uganda. Zij richt zich op het helpen van de meest kwetsbare kinderen in de samenleving en de gemeenschappen die het meest onder armoede te lijden hebben.

Hun missie is ‘From Nobody to Somebody” (van Niemand naar Iemand). Gebeurtenissen en omstandigheden kunnen er toe leiden dat families of de maatschappij een kind of volwassene als een 'niemand' bestempelt. 

Iemand waar je geen geld, moeite of tijd aan besteedt. Noah's Ark wil deze 'niemanden' veranderen in 'iemanden' door hen een familie te bieden, er voor hen te zijn en te zorgen voor hun gesteldheid op mentaal, spiritueel, lichamelijk en educatief gebied. Het doel is niet dat deze 'niemanden' afhankelijk worden van Noah’s Ark, maar om hen te helpen om zelfverzekerde mensen te worden, mensen die 'iemand' zijn.  

Uganda:
De Republiek Uganda is een land op de evenaar in Oost
Afrika en is sinds 1962 onafhankelijk van het Verenigd
Koninkrijk. De hoofdstad is Kampala.

 

Medische kliniek
De medische kliniek zorgt voor de kinderen, leerlingen en het personeel dat op het terrein woont, maar ook voor de leden van de gemeenschap rondom Noah’s Ark. De belangrijkste focus van de kliniek ligt bij moeders, kinderen en ondervoeding, maar ze bieden ook betaalbare, algemene gezondheidszorg van hoge kwaliteit aan. 

 


Ondervoedingsprogramma

Veel mensen in de wijde omgeving van Noah's Ark leven van wat ze kunnen verbouwen op hun kleine stukje land. Weersinvloeden hebben dus een grote impact op hun voedselvoorziening. Hierdoor krijgen veel volwassenen én kinderen niet genoeg te eten of te eentonig voedsel waardoor ze essentiële voedingstoffen missen. Als moeders niet de juiste voeding krijgen, leidt dit ook tot minder voedzame borstvoeding wat vaak ondervoeding bij jonge kinderen tot gevolg heeft. 

De eerste zes jaar van het leven van een kind zijn essentieel voor zijn of haar lichamelijke en mentale ontwikkeling. Daarom is Noah’s Ark, samen met het regeringsziekenhuis in Kampala, in 2013 gestart met een ondervoedingsprogramma om de hulp en zorg aan ondervoede kinderen te professionaliseren. Kinderen die in het ondervoedingscentrum worden opgenomen worden 24 uur per dag verzorgd door een familielid en door de medische staf. Ze worden pas ontslagen als ze een gezond gewicht hebben bereikt. Dit kan van een paar weken tot een paar maanden duren. Nadien wordt de familie aangemoedigd om terug te komen voor consults om de gezondheid van het kind te blijven monitoren. 

In de omgeving is de kliniek van Noah’s Ark één van de weinige klinieken met de kennis, middelen én de wil om ondervoeding te behandelen; veel andere klinieken wijzen deze kinderen de deur. Sinds kort is begonnen om inwoners van omliggende dorpen voor te lichten over ondervoeding en de mogelijkheden voor behandeling. Door klimaatveranderingen en de beperkingen door Covid-19 is helaas een toename van ondervoeding te zien. Reden te meer voor de ZWO commissie om het komende jaar te gaan sparen voor dit ondervoedingsprogramma. De behandeling van een ondervoed kind kost gemiddeld €300,-. 

Helpt u mee door gebed en financiële bijdragen?

 

In het seizoen 2020-2021 zullen in De Rank activiteiten
en collectes voor dit project worden gehouden.
U kunt uw bijdrage ook storten op het rekeningnummer van de ZWO groep:  
NL10 RABO 0373 7095 44 t.n.v. ZWO de Rank o.v.v. Noah’s Ark    

 

klik hier voor de folder van het jaarproject 2020-2021 van ZWO De Rank ]