• Liturgisch centrum Ontmoetingskerk

  • Inrichting Ontmoetingskerk

  • Inrichting Immanuëlkerk

  • Liturgisch centrum Immanuëlkerk

Kerkomroep

Opnames uit de Ontmoetingskerk.
Opnamedatum wordt hieronder twee keer getoond: de ene is met video, de andere alleen met geluid.

----------------------
Privacy Verklaring

Lezing ‘We laten niemand zitten’ over Epafras door ds. Tinus Gaastra op woensdag 20 oktober 2021 om 20.00 uur in de Voorhof van de Immanuëlkerk

Ongeveer 2000 Nederlanders zitten in buitenlandse gevangenissen. Ze verblijven daar dikwijls onder moeilijke omstandigheden. De cellen zijn vaak overbevolkt met als gevolg slapen op de grond. Soms is het er erg vuil en dit kan allerlei ongedierte aantrekken zoals kakkerlakken en ratten. Lang niet altijd krijgen de mensen gezond eten en regelmatig luchten is er lang niet altijd bij. Daarnaast wonen de familie en de naasten ver weg. Wat alles nog lastiger maakt, zijn de andere taal en cultuur en vaak ingewikkelde juridische procedures.

 De Stichting Epafras vindt dat we deze mensen niet mogen laten zitten, want ieder mens is immers waardevol. Daarom probeert Epafras op allerlei manieren Nederlandse gedetineerden in het buitenland te helpen. Allereerst door hen letterlijk op te zoeken: professionele geestelijke verzorgers, ook wel pastorale gezanten genoemd, bezoeken hen om te luisteren naar hun levensverhalen, hun verdriet en hun hoop.  Epafras werkt nauw samen met de Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid. Daarnaast zijn er ook hechte werkcontacten met o.a. Reclassering Nederland Bureau Buitenland en Stichting Exodus Nederland, een organisatie die (ex) gedetineerden helpt om op een verantwoorde manier een nieuwe start te kunnen maken in de samenleving. Voor een aanzienlijk deel ontvangt Epafras subsidies van bovengenoemde ministeries, maar ook dragen kerken, particulieren en fondsen bij aan de financiering van haar activiteiten.

 Ik ben 10 jaar actief als pastoraal gezant van Epafras;  met uitzondering van het afgelopen jaar vanwege de corona perikelen ben ik gewoon om 2 weken per jaar een aantal gevangenissen in Vlaanderen te bezoeken en ik spreek dan zo’n 25 gedetineerden. Daarnaast heb ik in het verleden ook een aantal jaren gedetineerden in Engeland bezocht. Heel blij ben ik, dat onze wijkgemeente qua werktijd 1 week voor haar rekening neemt!

 Op deze avond kunt u het nodige van mij horen over het doel en de werkwijze van Epafras.  Graag wil ik mijn ervaringen als pastoraal gezant met u delen. Vragen die o.a. aan de orde zullen komen zijn: Hoe raken Nederlanders verzeild in een buitenlandse gevangenis? Wat ervaren zij? Welke onderwerpen komen in de gesprekken ter sprake? Hoe overleven ze dit? Wat is het perspectief na hun detentie? Wat bezielt Epafras om Nederlandse gevangenen in het buitenland te bezoeken, en dat al sinds 1984? Waarom niet: "Eigen schuld, dikke bult!", maar aandacht?

Op zondag 17 oktober zal er gecollecteerd worden voor Epafras. 

Ds. Tinus Gaastra

 U moet zich vooraf via de mail aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. waarin u duidelijk aangeeft voor welke activiteit u zich opgeeft, met hoeveel personen u wil komen en hoe u telefonisch te bereiken bent. U krijgt dan in het antwoord bericht of er nog plaats is.

Kerkdiensten

Zondag 21 apr 2024

Ontmoetingskerk
  • 09:00 ds. C.C.A. Melgers, afscheidsdienst ds. P. Wattèl
  • 15:45 Inger Huls, Kerk op Schoot-viering

Zondag 28 apr 2024

Immanuëlkerk
  • 09:00 ds. C. de Jong, Houten

Zondag 5 mei 2024

Immanuëlkerk
  • 11:00 ds. C.C.A. Melgers

Donderdag 9 mei 2024

Ontmoetingskerk
  • 09:30 ds. C.C.A. Melgers, Hemelvaart van de Heer

Activiteiten