E-mailAfdrukken

vertelconcert “De Roep van het Paradijs”

Evenement

Titel:
vertelconcert “De Roep van het Paradijs”
Wanneer:
zo 22 april 2018, 15:00 - 17:00
Locatie:
Ontmoetingskerk - Waddinxveen, Zuid-Holland
Categorie:
Act. 't Spectrum +

Omschrijving

Op zondag 22 april 15.00 uur komt het trio Wilde eend (ook wel bekend onder de Jiddische naam Vilde Katshke) naar de Ontmoetingskerk voor het vertelconcert “De Roep van het Paradijs”. Het concert duurt tot ongeveer 17.00 uur met een korte pauze. De toegangsprijs voor dit concert bedraagt € 10,- (voor jongeren t/m 17 jaar € 6,- ).

In dit vertelconcert komen drie muzen samen, nl. beeldende kunst, muziek en verhalen. De prenten die de Groninger kunstenaar Hendrik Werkman tussen 1941 en 1943 maakte zijn gebaseerd op volksverhalen uit het chassidische jodendom. Een wereld die hem vreemd was, maar mateloos fascineerde en inspireerde. De chassidische legenden over de Baäl Shem Tov, bijnaam van rabbi Israël ben Eliëzer, hebben meestal het zoeken naar heelheid en geluk als hoofdthema. Een groot verlangen naar het paradijs op aarde, naar de komst van de Mosjiach (messias) keert steeds terug.

Trio Wilde Eend brengt deze oude legenden tot leven en omspeelt ze met klezmermuziek en chassidische liederen. Klezmer is de volksmuziek van Joden die vanaf de late Middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog overal in Oost Europa werd gespeeld, met name tijdens joodse bruiloften en feesten. Chassidische ‘nigoeniem’ zijn woordeloze liederen die de ziel meeslepen. Trio Wilde Eend werd in 1998 opgericht door Gottfrid van Eck om zijn liefde voor joodse verhalen en muziek uit Oost Europa te combineren. Het trio speelde sindsdien vele honderden vertelconcerten voor een enthousiast publiek. Gottfrid vertelt, speelt (bas)klarinet en krijgt muzikaal tegenspel van Tessa Zoutendijk op viool en trompetviool en Michiel Ockeloen op accordeon en percussie.Tezamen bieden ze muzikaal kunst- en vliegwerk.

Wilt u vast een voorproefje horen? Luister dan naar enkele fragmenten op: http://www.wilde-eendproducties.nl/media/audio.aspx

Meer over Hendrik Werkman en het chassidisme Werkman (1882-1945) was eigenaar van een flinke drukkerij. Na de vroege dood van zijn eerste vrouw begint hij te schilderen en sluit zich aan bij De Ploeg, een vernieuwende kunstenaarsvereniging in Groningen. Later krijgt hij o.a. door de economische crisis financiële problemen en begint een klein drukkerijtje op de bovenste verdieping van een pakhuis. Het eigenlijke drukwerk werd gedaan door een trouwe werknemer en Werkman zelf legde zich toe op het vervaardigen van “druksels” zoals hij ze noemde. Hij maakte kleurrijke composities met letters en later ook met de inktroller en met sjablonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Werkman lid van de literaire verzetsgroep De Blauwe Schuit. Het drukwerk wordt verzorgd door Werkman. Door de vrijzinnige dominee Henkels maakt Werkman kennis met de “Die Legende des Baalschem” opgeschreven door Martin Buber. De Baal-Schem-Tow was de grondlegger van het Chassidisme, een stroming binnen het Jodendom, die zich kenmerkt door een optimistisch geloof te midden van een armoedig bestaan in Polen in de eerste helft van de achttiende eeuw. Werkman wordt door deze verhalen gegrepen en zij inspireren hem tot het maken van een “Suite van Chassidische Legenden”. Deze bestond uit een 20-tal platen met een toelichting van Henkels in een oplage van 20 stuks. Dit was een gigantisch werk maar vormde een nieuw hoogtepunt. Het werd een uiting van geestelijk verzet en ademt de vrijheid, het vertrouwen en de levensvreugde waarvoor het verzet heeft gestreden. In maart 1945 werd Werkman gearresteerd door de Sicherheitsdienst, mogelijk op verdenking van het maken van illegaal drukwerk. Vlak voor de bevrijding wordt hij gefusilleerd in Bakkeveen.


Locatie

Locatie:
Ontmoetingskerk
Straat:
Groensvoorde 3
Postcode:
2742 DJ
Plaats:
Waddinxveen
Provincie:
Zuid-Holland
Land:
Netherlands

Omschrijving

Ontmoetingskerk

 

Groensvoorde 3
2742 DJ Waddinxveen
Telefoon: 0182 - 614574