• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

De diaconale collecte van zondag 16 juli is bestemd voor het project ‘De Glorie van de Libanon’ van Interserve.

In 2014 is de familie Van Saane-Nasrallah uitgezonden naar Libanon voor een periode van vier jaar. Interserve is hier als organisatie bij betrokken. Ds. Wilbert van Saane is studentenpastor op de Hagazian universiteit en dr. Rima Nasrallah is docent praktische theologie aan de Near East School of Theology. Deze universiteit verzorgt onderwijs in de protestantse traditie voor studenten en pastores uit ondermeer Libanon, Syrië, Jordanië en Armenië.

Wilbert en Rima hebben twee kinderen. Sinds het geweld van de afgelopen jaren in Syrië en Irak, is de Libanese hoofdstad één van de laatste plaatsen in het Midden-Oosten waar christenen in relatieve vrede en rust leven.

In hun dagelijks werk ontmoeten Wilbert en Rima veel vluchtelingen en mensen die hulp aan vluchtelingen geven. Door hun contacten met kerkleiders in Irak en Syrië maken zij van dichtbij de crisis mee die zich momenteel voltrekt onder de oudste christelijke gemeenschappen. Zoals de Libanon in de Bijbel een voorbeeld is van leven en vitaliteit, zo geloven zij ook dat de kracht van het Evangelie juist in die regio nieuw leven brengt voor mensen in nood: "De woestijn tooit zich met de luister van de Libanon. Men aanschouwt de luister van de Heer, de schoonheid van onze God" (Jesaja 35:1-2). In hun project ‘De Glorie van de Libanon’ leggen Rima en Wilbert ook een verbinding tussen kerken in het Midden-Oosten en Nederland. Wij bevelen deze collecte van harte bij u aan.

Op 23 juli wordt er gecollecteerd voor Schuldhulpmaatje. Dit is een initiatief van de kerken in Nederland. De vrijwilligers bieden hulp aan mensen die te maken hebben met (dreigende) schulden. Zonder oordelen en snel. Om een vicieuze cirkel van schulden te voorkomen, richten zij zich voor de langere termijn ook op zelfredzaamheid en bewust financieel gedrag. En je mag bij een maatje altijd opnieuw aankloppen voor advies of hulp bij je financiën.

Elke Schuldhulpmaatje locatie werkt volgens de door Schuldhulpmaatje Nederland ontwikkelde aanpak. Dit garandeert:

  • Een beproefde effectieve en betrouwbare aanpak
  • Elk maatje is deskundig getraind en houdt dit op peil met ons Permanent Educatieprogramma
  • Elk maatje beschikt over een Verklaring omtrent Gedrag (VOG)

Op 30 juli is de collecte bestemd voor Gevangenenzorg Nederland. Deze landelijke vrijwilligersorganisatie zet zich in voor gevangenen en hun familieleden. Vrijwilligers gaan op bezoek in de gevangenis, vanuit de Bijbelse opdracht: "Ik zat gevangen en jullie kwamen naar Mij toe” (Matteüs 25:36). Er is veel eenzaamheid in de gevangenis. Vrijwilligers bieden een luisterend oor en denken mee in praktische zaken. In een aantal gevangenissen worden cursussen georganiseerd waarbij vrijwilligers en gevangenen in gesprek gaan over de gevolgen van het delict, het nemen van verantwoordelijkheid en het werken aan herstel met slachtoffers.

Als een gevangene vrijkomt, blijft de vrijwilliger betrokken want juist dan komt het erop aan! Er wordt meegedacht bij het zoeken naar werk, huisvesting en het omgaan met schulden zodat er meer kans is op een goede start. Vrijwilligers gaan ook op bezoek bij familieleden van gevangenen. Hun leven staat vaak op de kop door wat er is gebeurd. Zo krijgt de visie ‘geloof in herstel’ concreet handen en voeten.

Gevangenenzorg is door Justitie officieel erkend, waardoor de vrijwilligers toegang hebben tot de gevangenis en ook buiten bezoekuren gevangenen mogen bezoeken. Om hulp te kunnen blijven bieden, is veel geld nodig. De organisatie is voor 80% afhankelijk van giften van kerken, particulieren, fondsen en bedrijven. Wij bevelen de collecte op 30 juli daarom van harte bij u aan. Kijk voor meer informatie op de website www.gevangenenzorg.nl, ook als u zich wilt aanmelden als vrijwilliger om gevangenen en/of hun familieleden te bezoeken.

De collecte van 20 augustus is bestemd voor Stichting Proplan. Deze stichting wil middelen en mogelijkheden aanreiken voor de allerarmsten waardoor het voor hen (weer) mogelijk wordt hoop voor de toekomst te krijgen ongeacht geloof, ras of etniciteit. Ze doen dit vanuit hun christelijke identiteit die hen daartoe oproept en motiveert. De spits van hun werk ligt hoofdzakelijk in Bosnië, Servië en Kroatië. Landen met enorme 'littekens' door de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië.

Wij bevelen de collectes van harte bij u aan.

De Diaconie