• Banner Welkom in De Rank
  • Liturgisch centrum De Rank, wit

  • Liturgisch centrum De Rank, paars

Het gebeurt niet zo vaak dat er tijdens de inauguratie van een Amerikaanse president een gedicht wordt voorgedragen. Afgelopen woensdag viel deze eer te beurt aan een jonge vrouw van 22, Amanda Gorman. De hoop die uit haar woorden sprak, de wijze waarop ze het gedicht voordroeg raakte me.

Waarom mij dit zo raakte? Wellicht beklemtoonde dit gedicht het contrast met de inauguratie van vier jaar geleden waar het ego van Amerika opgepoetst moest worden met harde, verdeeldheid zaaiende woorden. Of was het dat ik in dit gedicht de echo hoorde van de fameuze toespraak van Dr. Martin Luther King in 1963?

 Was het dat ik de hoop zag opvlammen in een jonge generatie die ergens voor wil gaan? Of was het dat ik me realiseerde dat in de Nederlandse politiek gloedvolle woorden over een vergezicht zomaar ontbreken?

Het zal allemaal meespelen. Het is de moeite waard het gedicht nog eens te bekijken (klik hier) en ernaar te luisteren. Ik vertaalde de laatste woorden van dit gedicht: 

We zullen weer opbouwen, verzoenen en herstellen. 
In ieder bekend hoekje van onze natie, 
in iedere hoek van ons land, 
zullen onze mensen, diverse en mooie mensen, 
beschadigde en mooie mensen, opstaan.
Als de dag komt, stappen wij uit de schaduw,
vurig en zonder angst.
Het nieuwe ochtendgloren twinkelt,
wanneer we haar bevrijden.
Want het licht is er altijd,
als we maar dapper genoeg zijn om het te zien,
als we maar dapper genoeg zijn om het te zijn.

Het zijn mooie woorden. Té mooi? Zijn de Verenigde Staten niet het land van te grote dromen en te hoge idealen? Wij nuchtere Nederlanders vinden zo’n dichtersmoment tijdens de inauguratie al snel te Amerikaans. Maar laten we eerlijk zijn, zonder hoopvol visioen kunnen we toch niet? Zonder dat verschraalt het leven, wordt het plat en verdroogt onze ziel. Dit gedicht riep ook het Bijbels vergezicht in mij wakker waarin Jesaja, Paulus, Johannes en Petrus spreken over een nieuwe hemel en een nieuwe aarde en waar Jezus ons voorhoudt dat dit rijk van God zich al onder ons bevindt. 

Als we maar dapper genoeg zijn om het te zien, 
als we maar dapper genoeg zijn om het te zijn. 

Ds Harald Overeem